Vad är
åderbråck och ådernät?

Åderbråck och ådernät är relativt vanliga problem som uppstår där venerna nära hudytan blir utvidgade och synliga. Detta orsakas ofta av att venklaffarna inte fungerar som de ska, vilket leder till att blod ansamlas och venerna sväller.

De uppträder oftast på benen och kan vara både kosmetiskt störande och leda till obehag som smärta och svullnad. Åderbråck uppstår särskilt hos personer som står eller sitter länge, och faktorer som övervikt, graviditet och ärftlighet kan öka risken.

Att behandla åderbråck tidigt är viktigt för att förhindra att problemen förvärras eller orsakar komplikationer.

Åderbråck och ådernät är vanliga problem

Ungefär en tredjedel av alla vuxna har åderbråck på benen. Vill du bli av med åderbråck eller ådernät? Vi på Åderbråckskirurgerna kan hjälpa dig att lindra och eliminera dessa, vilket också kan minska klåda eller smärta som ofta följer. Åderbråck uppstår vanligtvis på grund av att venklaffarna inte fungerar korrekt eller försvagade blodkärlsväggar, vilket leder till ökat tryck och att venerna sväller och blir synliga. Hormoner, ärftliga faktorer och graviditet kan också öka risken för att utveckla åderbråck.

Även om åderbråck oftast drabbar ytliga vener och inte är farliga, kan de leda till både estetiska och fysiska besvär. Symptomen varierar från synliga förändringar till svullnad, smärta, obehag och en känsla av tyngd i benen. I mer avancerade fall kan åderbråck orsaka hudproblem och sårbildning. Oavsett dina symptom kan vi hjälpa dig att ta bort dem.

Åderbråck kan uppstå på olika platser i kroppen, men de är vanligast i benen eftersom trycket där är högst, särskilt när man står eller går.

Åderbråck på benen

Åderbråck på benen är ett vanligt problem som uppstår när venerna förstoras och vrider sig. Detta beror på att venventilerna inte fungerar som de ska, vilket leder till att blod samlas i benen.

Åderbråck på låren

På låren kan åderbråck synas som stora, upphöjda vener. De orsakas, precis som på andra delar av benen, av defekta venventiler som tillåter blod att ansamlas.

Åderbråck eller ådernät i knävecken

Åderbråck i knävecken är också vanligt förekommande och kan orsaka smärta och obehag, särskilt vid knäböj eller längre perioder av stående. Ådernät kan upplevas kosmetiskt störande.

Symtom på åderbråck och ådernät

Vi besvarar de vanligaste frågorna om åderbråck

Det finns flera behandlingsalternativ för att ta bort åderbråck, bland annat laser, injektioner och kirurgi. Behandlingen väljs utifrån åderbråckens svårighetsgrad och patientens hälsotillstånd. Kontakta oss för hjälp med dina åderbråcksbesvär.

Åderbråck är oftast ofarliga, men de kan orsaka obehag och smärta. I vissa fall kan de leda till komplikationer som bensår eller blodproppar.

Åderbråck uppstår på grund av svaga eller skadade venventiler. Vanliga faktorer som bidrar är ärftlighet, ålder, graviditet, övervikt och långvarigt stillastående eller sittande.

Massage kan förbättra blodcirkulationen och lindra vissa symtom, men det tar inte bort åderbråck. För att eliminera dem krävs medicinsk behandling.

Det finns inga krämer eller salvor som kan ta bort åderbråck. Vissa produkter kan lindra symtom som smärta och svullnad, men de behandlar inte grundproblemet.

Kostnaden för att behandla åderbråck varierar beroende på vilken metod som används. 

Åderbråck är mindre vanligt hos yngre personer, men de kan förekomma. Riskfaktorer är bland annat ärftlighet, övervikt, stillasittande livsstil och långvarigt stående. Tidig behandling kan förhindra att det förvärras. 

Graviditet ökar risken för åderbråck på grund av hormonella förändringar och ökat tryck på benens vener. Ofta minskar eller försvinner åderbråcken efter förlossningen, men i vissa fall kan de kvarstå och kräva behandling.

Ja, åderbråck kan värka. De kan orsaka en rad symtom, inklusive:

  • Värkande eller en tung känsla i benen, särskilt efter långvarigt stående eller sittande.
  • Svullnad i benen och anklarna.
  • Klåda runt de drabbade venerna.
  • Muskelkramp, särskilt på natten.
  • En brännande eller pulserande känsla i benen.
  • Förvärrad smärta efter att ha suttit eller stått under lång tid.

Om du upplever betydande smärta eller obehag från ett åderbråck är det viktigt att konsultera en läkare för råd och eventuell behandling.

Om du ser små, blå-lila nät av blodkärl på hudens yta, har du sannolikt ådernät. Dessa är ofarliga men kan upplevas som kosmetiskt störande. Vi erbjuder en enkel och effektiv behandling där vi injicerar ett ämne med en fin nål. Medlet, Aethoxysclerol, irriterar kärlväggarna och får dem att skrumpna och försvinna.

Inför åderbråcksbehandling

Inför en åderbråcksoperation träffar du vår kärlkirurg för en konsultation. Under besöket går ni igenom dina besvär och en ultraljudsundersökning av venerna genomförs. Ni diskuterar den bästa behandlingen baserat på dina behov och ultraljudundersökningens resultat. Valet av behandling anpassas efter dina symptom, och ni går igenom risker och fördelar. Efter konsultationen får du ett prisförslag och hjälp med att boka behandlingen.

Behandlingsmetoder för åderbråck

Laserbehandling av åderbråck

Vid endovenös laserablation förs en tunn kateter in i den drabbade venen genom ett litet stick. Under ultraljudskontroll används lasern för att få venen att skrumpna ihop och stängas av. Behandlingen sker med rikligt av kall bedövningsvätska för att skydda omgivande vävnad från värmen. Flera bedövningsstick kan behövas, men proceduren är smärtfri och kräver inga snitt.

Injektionsbehandling

Vid denna metod injiceras ett läkemedel, i flytande form eller som skum, direkt in i åderbråcket. Det får venen att skrumpna och försvinna. Behandlingen utförs under ultraljudskontroll för att säkerställa precision.

Virknålsteknik (Flebektomi)

Flebektomi innebär att synliga åderbråck avlägsnas genom små, 2–3 millimeter stora hål i huden under lokalbedövning. En liten kirurgisk virknål används för att dra ut åderbråcken. Hålen är så små att de inte kräver stygn och lämnar nästan inga synliga ärr efter några månader. Flebektomi kan kombineras med andra behandlingar men kan också användas som ensam metod.

Efter din åderbråcksbehandling

Omedelbart efter behandlingen får du ett förband, som sedan byts ut mot en kompressionsstrumpa. Denna strumpa ska bäras i 4–6 veckor för att underlätta läkningen. Vi rekommenderar att du rör på dig direkt efter ingreppet, men du bör undvika intensiv fysisk aktivitet som tunga lyft, cykling, löpning och simning under de första dagarna.

Kontakta oss
Effektiv behandling av åderbråck och ådernät

Vi erbjuder behandling för både åderbråck och ådernät – vanliga venösa problem som drabbar miljontals människor och kan orsaka både kosmetiska och fysiska besvär. Oavsett hur lindriga eller allvarliga dina besvär är, finns vi här för att hjälpa dig. Bli fri från dina åderbråck och upplev snabb, skonsam och enkel lindring. Kontakta oss idag för professionell vård och behandling av dina åderbråck och ådernät – vi hjälper dig att bli av med både symtom och obehag.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå